Plannen Den Haag voor sociale veiligheid in wijken

3 June 2021, 15:31 uur
Den Haag & Regio
mainImage
VRPress
Onrust in Duindorp (archieffoto VRPress)

Het stadsbestuur heeft de plannen bekend gemaakt voor de Zevensprong/Weimarstraat, Jan Luykenlaan/Van Baerlestraat, het Kaapseplein en Duindorp. De aanpak richt zich op het verbeteren van de fysieke en sociale veiligheid in deze gebieden op de lange termijn, hier is 6 miljoen euro voor beschikbaar. Het college presenteert de programma-actieplannen per gebied voor de komende twee jaar en maakt een start met de uitvoering.

Verantwoordelijk wethouder Wonen, Wijken en Welzijn Martijn Balster is blij met de aanpak: “In grote delen van de stad is het fijn wonen en is de leefomgeving op orde. In sommige delen van de stad stapelen de problemen zich echter op. Vaak zie je het aan verrommeling op straat, aanwezige en zichtbare criminaliteit, maar soms ook niet: dan speelt het zich af achter de voordeur of achter etalageruiten. Het is zaak juist in deze gebieden het tij te keren. Het perspectief voor onze bewoners die wat van hun wijk willen maken, terug te brengen.”

Speerpunten per gebied
In de gepresenteerde actieplannen is per gebied beschreven wat het doel, de focus en de aanpak in het betreffende gebied op de korte termijn, hoe de organisatie van het programma er in dat gebied uit ziet, op welke speerpunten, doelen en acties er de komende twee jaar wordt ingezet. De speerpunten per gebied zijn verschillend. Zo wordt in de Jan Luykenlaan/Van Baerlestraat vooral ingezet op de multiproblematiek achter de voordeur en criminele ondermijning. In de Weimarstraat/Zevensprong is er een overconcentratie aan coffeeshops, shisa lounges, laagwaardige horeca en marginale detailhandel. Ook is het een sleutelplaats voor criminele activiteiten. Met de plannen probeert het stadsbestuur de negatieve tendens te keren. 

Rondom het Kaapseplein krijgt de overlast van arbeidsmigranten en de leefbaarheid van het plein prioriteit. Zo is daar onlangs een pand aangekocht om arbeidsmigranten beter te informeren over de rechten die zij hebben. In Duindorp gaat de aandacht bijvoorbeeld meer uit naar het herstel van vertrouwen tussen overheid en bewoners en tussen bewoners onderling en het pedagogisch klimaat zodat kinderen goed worden toegerust op de toekomst.

Stip op de horizon 
De uitvoering van de actieplannen gebeurt in nauwe samenwerking met bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners, waarbij deze partners naast een adviserende - ook een uitvoerende rol krijgen. Voor elk gebied wordt bovendien een ‘wenkend perspectief’ opgesteld. Dit is een stip op de horizon waar naartoe wordt gewerkt in de meerjarige aanpak. Ook dit komt tot stand in samenspraak met bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners in het gebied en schetst de ambities voor de komende acht tot tien jaar, wat daarvoor moet gebeuren en welke randvoorwaarden daarvoor nodig zijn. Het maakt daarnaast inzichtelijk wat de aanpak betekent voor bewoners, bonafide ondernemers en maatschappelijke partners. Balster: “We doen het samen. Met bewoners en alle partners in de stad die de gebieden tot in de vezels kennen en echt het verschil kunnen maken. Samen keren we zo de trend.” 

Over de Aanpak Prioritaire Gebieden
De Aanpak Prioritaire Gebieden is een aanpak voor de lange termijn. Daarin zijn met name het terugdringen van criminaliteit, armoede en overlast, het aanpakken van ondermijning, uitbuiting en onrechtmatige woonsituaties en het versterken van een sociale en economische structuur (waaronder participatie en het pedagogisch klimaat) van belang. Daarnaast wordt de multiproblematiek onder bewoners aangepakt, zodat meer inwoners in de buurt weerbaar zijn en hun talenten kunnen ontwikkelen. Dit gebeurt samen met de bewoners, ondernemers en andere partners in de wijken en worden inzichten uit wetenschappelijke hoek gebruikt.